Specyfik Maca

Zapewne każdy z nas słyszał o macy. Jest to posiłek, jaki spożywają Żydzi podczas jednego ze swoich najistotniejszych świąt. W tym krótkim tekście przyjrzymy się rzeczonemu towarowi.
maca jest naturalnym chłopskim chlebem, jaki jest spożywany w trakcie święta paschy. Izraelici spożywają go w nawiązaniu do wypieku konsumowanego przez ich przodków w okresach niewoli egipskiej.
Jak przyrządza się macę? Niesłychanie prosto, używa się specjalnie wykonanej do tego zamiaru mąki i nie używa się z zakwasu. Żydowskie prawo religijne zabrania jego posiadania w mieszkaniu w trakcie paschy. Pszenną mąkę należy wymieszać z wodą, a w następnej kolejności wypiekać około osiemnastu do dwudziestu minut. Najczęściej formuje się płaskie placki, których forma jest owalna, bądź w kształcie kwadratu.

W współczesnych zmechanizowanych czasach maca jest coraz regularniej tworzona w sposób maszynowy, co nie powinno nikogo zdumiewać.
Można podać jako ciekawostkę, że aż do połowy wieku 20-go na wschodzie starego kontynentu królował pewien mit. Mówił on mianowicie, iż religijny żydowski chlebek powinien zawierać krew zgładzonych niemowląt. Pochodzi pewnie z zachodnich rejonów Europy. Jest to bez wątpienia absolutna nieprawda, ponieważ krew jest dla bogobojnych Żydów niekoszerna w wszelkiej postaci. Na nieszczęście, skutkiem rozpowszechnienia rzeczonego mitu było rozwinięcie się antysemityzmu podczas drugiej wojny ogólnoświatowej.
Mam nadzieję, że zainteresowałem czytelników problematyką ceremonialnie jedzonego przez starotestamentowych bochenka. Jest on bardzo smaczny i jadam go dosyć częstona śniadanie. Zalecam go skosztować każdemu, ponieważ nadzwyczaj istotne jest według mnie poznawanie obcych gastronomii.